Granica ciągu
Norbert: | | n√n! | |
Wyznaczyć granicę ciągu |
| |
| | n | |
W podpowiedzi jest napisane, że trzeba skorzystać z tego, że kryterium d'Alemberta jest
'słaszbe' od kryterium Cauchy'ego, czyli d'Alambert => Cauchy
Będę wdzięczny za rozwiązanie tego.
8 gru 17:18
Norbert: Podbijam.
8 gru 18:48
ZKS:
Musisz skorzystać z kryterium d'Alemberta ponieważ jeśli szereg spełnia warunek kryterium
d'Alemberta, to spełnia warunek Cauchy'ego.
| | an + 1 | |
limn → ∞ |
| = q jeśli q > 1 to rozbieżny jeśli q < 1 to zbieżny. |
| | an | |
8 gru 19:38
Norbert: To ja wiem, tylko nie wiem jak obliczyć to zadanie

Po prostu rachunkowo jakbym nie
kombinował to wychodzi mi symbol nieoznaczony

Nie mam ogólnie problemu z zadaniami tego
typu, ale tu jest pierwiastek n−tego stopnia, co po zastosowaniu d'Alemberta daje pierwiastek
stopnia n+1 i rachunki są trudne.Ale dzięki za odpowiedź.
8 gru 20:39
Norbert: .
8 gru 21:06
ZKS:
To zapisz tutaj co Ci powychodziło to się zobaczy.
8 gru 21:30
Norbert: Jest tego dwie strony A4, bo próbowałem różnymi metodami to policzyć

Jednak na prawdę nie
było tam nic sensownego co mógłbym z tego wycisnąć. Muszę po prostu nie widzieć jakiegoś
sprytnego przekształcenia, a im dłużej nad tym myślę, tym mniej widzę.
8 gru 21:32
ZKS:
Spróbuję zapisać to.
8 gru 21:35
AC:
Mówimy o granicy ciągu czy badamy zbieżność szeregu?
8 gru 21:37
ZKS:
| | [(n + 1)!]1/(n+1) | |
an + 1 = |
| |
| | n + 1 | |
| an + 1 | | [(n + 1)!]1/(n + 1) * n | |
| = |
| = |
| an | | (n + 1) * (n!)1/n | |
| | (n!)1/(n + 1) * (n + 1)1/(n + 1) * n | |
= |
| = |
| | (n + 1) * (n!)1/n | |
| | n | |
= |
| * (n!)1/(n + 1) − 1/n * (n + 1)1/(n + 1) |
| | n + 1 | |
8 gru 21:40
Norbert: AC: tak jak w poleceniu, trzeba wyznaczyć granicę ciągu. Jeśli to pomoże to można użyć do
tego własności zbieżności szeregu, jednak nie to jest celem.
ZKS: Doszedłem do tego samego, tylko co to daje dalej?
8 gru 22:10
ZKS:
Z tego wychodzi granica 1 więc kryterium nie rozstrzyga zbieżności ani rozbieżności.
8 gru 22:24
Godzio:
Obliczmy teraz granicę takiego ilorazu:
| | an + 1 | | (n + 1)! | | nn | |
limn→∞ |
| = limn→∞( |
| * |
| ) = |
| | an | | (n + 1)n + 1 | | n! | |
| | n | | 1 | |
= limn→∞( |
| )n = limn→∞(1 − |
| )n = |
| | n + 1 | | n + 1 | |
| | 1 | |
= limn→∞[(1 − |
| )n + 1]n/(n + 1) =e−1 |
| | n + 1 | |
Przytoczę taki fakt:
| | an + 1 | |
Jeśli an > 0 i istnieje granica |
| = g gdzie g < 1, to limn→∞n√an = g |
| | an | |
Zatem
8 gru 22:33
Godzio:
"gdzie g < 1" −− to jest nie potrzebne
8 gru 22:34
ZKS:
Jak
Godzio wyjaśnia to wszystko jest łatwe.
8 gru 22:44
Godzio:
Staram się jak mogę
8 gru 22:45
Godzio:
ZKS jeśli jesteś ciekawski, to spróbuj udowodnić ten fakt, tzn.
| | an + 1 | |
Jeśli an > 0 i istnieje granica limn→∞ |
| = g, to istnieje |
| | an | |
granica lim
n→∞n√an i jest także równa g.
8 gru 22:47
ZKS:
Przygotuję sobie sporo kartek A4 i oczywiście spróbuję.

Jak tam w ogóle ciężko masz na
studiach?
8 gru 22:50
Godzio:
Dosyć

(zadanie najłatwiej idzie z definicji

)
Żeby wyrabiać, trzeba na prawdę bardzo dużo czasu poświęcić, żeby wszystko zrozumieć i ogarniać
w miarę

a na wszystko też nie ma czasu
8 gru 22:54
ZKS:
Niestety takie jest życie "profesora" matematyki.

Ale tak to to fajna jest ta matematyka na
czystej matematyce?
8 gru 22:58
Godzio:
Tak, mi się podoba, to jest to czego oczekiwałem, ale trzeba się nastawić na 5/6 wszystkich
zadań to dowody (np ten fakt miałem za zadania udowodnić), a 1/6 to zadania obliczeniowe
8 gru 23:00
ZKS:
To jeżeli podoba Ci się kierunek i nie jesteś zawiedziony to 80% sukcesu na studiach.

Ja
miałem na kolokwium zadanie z matematyki podstawowej sprawdź czy operacja □ jest operacją w
zbiorze liczb całkowitych jeśli a □ b =
dfl a − b + ab. Sprawdź też czy jest operacją
przemienna , łączną.

Chociaż w ogóle my tego nie przerabialiśmy bo ja mam podstawy z
matematyki nie to co Ty ale coś tam na bazgroliłem.
8 gru 23:08
Godzio:
A przypomnij co studiujesz ?
8 gru 23:11
ZKS:
Budownictwo.
8 gru 23:17
Godzio: O kurde to jesteś rzeźnikiem
8 gru 23:18
ZKS:
Geometria wykreślna to jest dopiero przedmiot rzeź.
8 gru 23:21
Godzio: Hehe, wiem coś na ten temat, mój przyjaciel studiuje mechanikę i budowę maszyn i też to ma,
mega rzeź z tego co widziałem i słyszałem
8 gru 23:23
Norbert: Dzięki wielkie! Jak już zobaczyłem rozwiązanie to oczywiście okazało się banalnie proste, ale
trzeba było wpaść na zapis a
n 
A na którym roku studiujecie, pierwszym?
8 gru 23:25
Godzio:
Tak
8 gru 23:26
ZKS:
Też właśnie mam kolegę na mechanice i budowie maszyn tylko że on mi mówił że oni to robią w
programach różnych typu "Autocad" a ja muszę wszystko kreślić rapidografami jeden malutki błąd
to projekt do wyrzucenia albo żyletka w rękę i wycinanie papieru.
8 gru 23:27
Godzio:
Akurat mój kolega wykreśla wszystko ręcznie
8 gru 23:30
Norbert: Pozwolicie że dodam coś od siebie; ja mam grafikę inżynierską na studiach i to jest również
masakra! Wszystko jest przyjemne po grafice
8 gru 23:33
ZKS:
To Twój kolega doświadcza również walki z geometrią i rapidografami. Ale z tym jest masakra
jeszcze rysunek techniczny jest w miarę ale za to kreska jest strasznie trudna dobrze że mam
książeczki to będę musiał zasiąść do lektury i czytać.
8 gru 23:33
Norbert: | | 1 | |
Spytam się jeszcze o taki szereg: 1−cos |
| −> zbadać jego zbieżność. Pewnie trzeba tu użyć |
| | n | |
kryterium porównawcze, ale nie mogę nic wykombinować.
9 gru 21:20
Norbert:
9 gru 21:41
Norbert: 2 problem z którym nie mogę sobie poradzić:
| | lnn | |
Do badania zbieżności warunkowej, muszę udowodnić, że |
| jest malejący. Od razu widać, |
| | n | |
że tak będzie, bo lnn 'rośnie' wolniej niż n, jednak nie mogę tego ładnie udowodnić. Doszedłem
| | lnn | |
do czegoś takiego: (żeby |
| był malejący, to musi zachodzić: ) n>(n+1)(n/n+1). |
| | n | |
Widać, że jest to prawdą dla n>=3, jednak nie wiem jak to pokazać. Będę ogromnie wdzięczny za
pomoc
9 gru 22:00
AC:
obustronnie do potegi n+1
n
n+1 > (n+1)
n /:n
n
prawa strona to ciąg rosnący zmierzający do e < 3
czyli dla n ≥ 3 nierówność jest prawdziwa
9 gru 22:16
Norbert: Dzięki! A wiesz może jak zbadać zbieżność szeregu który napisałem wyżej?
9 gru 22:25
AC:
Próbowałem i wyszło mi że jest zbiezny korzystałem z Kryterium Raabego.
9 gru 22:29
Norbert: Odpowiedź jest: bezwzględnie zbieżny. Natomiast nie miałem kryterium Raabego, więc na pewno da
się to zrobić jakoś inaczej (kryterium porównawcze, d'Alemberta albo Cauchy'ego). Jednak
chętnie zobaczyłbym Twoje rozwiązanie.
9 gru 22:37
Norbert: | | 1 | |
szereg: 1−cos |
| −> zbadać jego zbieżność. |
| | n | |
10 gru 00:38
Basia:
1−cos
1n = cos0 − cos
1n = −2sin
12n*sin
−12n =
| | 1 | | 1 | | 1 | |
2sin212n = 2(sin12n)2 ≤ 2*(12n)2 = 2* |
| = |
| * |
| |
| | 4n2 | | 2 | | n2 | |
korzystam z wzoru na różnicę cosinusów i nierówności sinx < x
10 gru 08:52
Norbert: Dziękuję.
11 gru 18:19