matematykaszkolna.pl
Granica ciągu Norbert:
 nn! 
Wyznaczyć granicę ciągu

n 
W podpowiedzi jest napisane, że trzeba skorzystać z tego, że kryterium d'Alemberta jest 'słaszbe' od kryterium Cauchy'ego, czyli d'Alambert => Cauchy Będę wdzięczny za rozwiązanie tego.
8 gru 17:18
Norbert: Podbijam.
8 gru 18:48
ZKS: Musisz skorzystać z kryterium d'Alemberta ponieważ jeśli szereg spełnia warunek kryterium d'Alemberta, to spełnia warunek Cauchy'ego.
 an + 1 
limn →

= q jeśli q > 1 to rozbieżny jeśli q < 1 to zbieżny.
 an 
8 gru 19:38
Norbert: To ja wiem, tylko nie wiem jak obliczyć to zadanie emotka Po prostu rachunkowo jakbym nie kombinował to wychodzi mi symbol nieoznaczony Nie mam ogólnie problemu z zadaniami tego typu, ale tu jest pierwiastek n−tego stopnia, co po zastosowaniu d'Alemberta daje pierwiastek stopnia n+1 i rachunki są trudne.Ale dzięki za odpowiedź.
8 gru 20:39
Norbert: .
8 gru 21:06
ZKS: To zapisz tutaj co Ci powychodziło to się zobaczy. emotka
8 gru 21:30
Norbert: Jest tego dwie strony A4, bo próbowałem różnymi metodami to policzyć Jednak na prawdę nie było tam nic sensownego co mógłbym z tego wycisnąć. Muszę po prostu nie widzieć jakiegoś sprytnego przekształcenia, a im dłużej nad tym myślę, tym mniej widzę.
8 gru 21:32
ZKS: Spróbuję zapisać to. emotka
8 gru 21:35
AC: Mówimy o granicy ciągu czy badamy zbieżność szeregu?
8 gru 21:37
ZKS:
 [(n + 1)!]1/(n+1) 
an + 1 =

n + 1 
an + 1 [(n + 1)!]1/(n + 1) * n  

=

=
an (n + 1) * (n!)1/n 
 (n!)1/(n + 1) * (n + 1)1/(n + 1) * n 
=

=
 (n + 1) * (n!)1/n 
 n 
=

* (n!)1/(n + 1) − 1/n * (n + 1)1/(n + 1)
 n + 1 
8 gru 21:40
Norbert: AC: tak jak w poleceniu, trzeba wyznaczyć granicę ciągu. Jeśli to pomoże to można użyć do tego własności zbieżności szeregu, jednak nie to jest celem. ZKS: Doszedłem do tego samego, tylko co to daje dalej?
8 gru 22:10
ZKS: Z tego wychodzi granica 1 więc kryterium nie rozstrzyga zbieżności ani rozbieżności.
8 gru 22:24
Godzio:
 n! 
Weźmy ciąg an =

nn 
Obliczmy teraz granicę takiego ilorazu:
 an + 1 (n + 1)! nn 
limn→

= limn→(

*

) =
 an (n + 1)n + 1 n! 
 n 1 
= limn→(

)n = limn→(1 −

)n =
 n + 1 n + 1 
 1 
= limn→[(1 −

)n + 1]n/(n + 1) =e−1
 n + 1 
Przytoczę taki fakt:
 an + 1 
Jeśli an > 0 i istnieje granica

= g gdzie g < 1, to limn→nan = g
 an 
Zatem
 nn! 
limn→

= e−1|
 n 
8 gru 22:33
Godzio: "gdzie g < 1" −− to jest nie potrzebne emotka
8 gru 22:34
ZKS: Jak Godzio wyjaśnia to wszystko jest łatwe.
8 gru 22:44
Godzio: Staram się jak mogę emotka
8 gru 22:45
Godzio: ZKS jeśli jesteś ciekawski, to spróbuj udowodnić ten fakt, tzn.
 an + 1 
Jeśli an > 0 i istnieje granica limn→

= g, to istnieje
 an 
granica limn→nan i jest także równa g.
8 gru 22:47
ZKS: Przygotuję sobie sporo kartek A4 i oczywiście spróbuję. emotka Jak tam w ogóle ciężko masz na studiach? emotka
8 gru 22:50
Godzio: Dosyć (zadanie najłatwiej idzie z definicji emotka ) Żeby wyrabiać, trzeba na prawdę bardzo dużo czasu poświęcić, żeby wszystko zrozumieć i ogarniać w miarę a na wszystko też nie ma czasu
8 gru 22:54
ZKS: Niestety takie jest życie "profesora" matematyki. emotka Ale tak to to fajna jest ta matematyka na czystej matematyce? emotka
8 gru 22:58
Godzio: Tak, mi się podoba, to jest to czego oczekiwałem, ale trzeba się nastawić na 5/6 wszystkich zadań to dowody (np ten fakt miałem za zadania udowodnić), a 1/6 to zadania obliczeniowe emotka
8 gru 23:00
ZKS: To jeżeli podoba Ci się kierunek i nie jesteś zawiedziony to 80% sukcesu na studiach. Ja miałem na kolokwium zadanie z matematyki podstawowej sprawdź czy operacja □ jest operacją w zbiorze liczb całkowitych jeśli a □ b = dfl a − b + ab. Sprawdź też czy jest operacją przemienna , łączną. emotka Chociaż w ogóle my tego nie przerabialiśmy bo ja mam podstawy z matematyki nie to co Ty ale coś tam na bazgroliłem.
8 gru 23:08
Godzio: A przypomnij co studiujesz ?
8 gru 23:11
ZKS: Budownictwo.
8 gru 23:17
Godzio: O kurde to jesteś rzeźnikiem
8 gru 23:18
ZKS: Geometria wykreślna to jest dopiero przedmiot rzeź.
8 gru 23:21
Godzio: Hehe, wiem coś na ten temat, mój przyjaciel studiuje mechanikę i budowę maszyn i też to ma, mega rzeź z tego co widziałem i słyszałem
8 gru 23:23
Norbert: Dzięki wielkie! Jak już zobaczyłem rozwiązanie to oczywiście okazało się banalnie proste, ale trzeba było wpaść na zapis an emotka A na którym roku studiujecie, pierwszym?
8 gru 23:25
Godzio: Tak
8 gru 23:26
ZKS: Też właśnie mam kolegę na mechanice i budowie maszyn tylko że on mi mówił że oni to robią w programach różnych typu "Autocad" a ja muszę wszystko kreślić rapidografami jeden malutki błąd to projekt do wyrzucenia albo żyletka w rękę i wycinanie papieru.
8 gru 23:27
Godzio: Akurat mój kolega wykreśla wszystko ręcznie emotka
8 gru 23:30
Norbert: Pozwolicie że dodam coś od siebie; ja mam grafikę inżynierską na studiach i to jest również masakra! Wszystko jest przyjemne po grafice
8 gru 23:33
ZKS: To Twój kolega doświadcza również walki z geometrią i rapidografami. Ale z tym jest masakra jeszcze rysunek techniczny jest w miarę ale za to kreska jest strasznie trudna dobrze że mam książeczki to będę musiał zasiąść do lektury i czytać. emotka
8 gru 23:33
Norbert:
 1 
Spytam się jeszcze o taki szereg: 1−cos

−> zbadać jego zbieżność. Pewnie trzeba tu użyć
 n 
kryterium porównawcze, ale nie mogę nic wykombinować.
9 gru 21:20
Norbert:
9 gru 21:41
Norbert: 2 problem z którym nie mogę sobie poradzić:
 lnn 
Do badania zbieżności warunkowej, muszę udowodnić, że

jest malejący. Od razu widać,
 n 
że tak będzie, bo lnn 'rośnie' wolniej niż n, jednak nie mogę tego ładnie udowodnić. Doszedłem
 lnn 
do czegoś takiego: (żeby

był malejący, to musi zachodzić: ) n>(n+1)(n/n+1).
 n 
Widać, że jest to prawdą dla n>=3, jednak nie wiem jak to pokazać. Będę ogromnie wdzięczny za pomoc emotka
9 gru 22:00
AC: obustronnie do potegi n+1 nn+1 > (n+1)n /:nn
 1 
n > (1+

)n
 n 
prawa strona to ciąg rosnący zmierzający do e < 3 czyli dla n ≥ 3 nierówność jest prawdziwa
9 gru 22:16
Norbert: Dzięki! A wiesz może jak zbadać zbieżność szeregu który napisałem wyżej?
9 gru 22:25
AC: Próbowałem i wyszło mi że jest zbiezny korzystałem z Kryterium Raabego.
9 gru 22:29
Norbert: Odpowiedź jest: bezwzględnie zbieżny. Natomiast nie miałem kryterium Raabego, więc na pewno da się to zrobić jakoś inaczej (kryterium porównawcze, d'Alemberta albo Cauchy'ego). Jednak chętnie zobaczyłbym Twoje rozwiązanie.
9 gru 22:37
Norbert:
 1 
szereg: 1−cos

−> zbadać jego zbieżność.
 n 
10 gru 00:38
Basia: 1−cos1n = cos0 − cos1n = −2sin12n*sin−12n =
 1 1 1 
2sin212n = 2(sin12n)2 ≤ 2*(12n)2 = 2*

=

*