rzzucamy kostką i liczymy zdarzenia
Jonaszek: Cześć!
czy byłby ktos tak miły i sprawdził mi poniższe zadanie z prawdopodobieństwa
rzucamy dwoma kostkami jednocześnie
A oznacza zdarzenie że suma oczek jest równa 5
B oznacza zdarzenie w którym przynajmniej na jednej kostce wypadła parzysta liczzba oczek
opisz zdarzenia a∩b ; a∪b ; B/A ; A/B ; B'
zrobiłem coś takiego
Ω=6*6=36
A (1,4) ; (2,3) ; (3,2) ; (4,1)
P(A)=4/36=1/9
B (1,2) ; (1,4) ; (1,6)
(2,1) ( 2,2) (2,3) (2,4) (2,5) (2,6)
(3,2) (3,4) (3,6)
(4,1) (4,2) (4,3) (4,4) (4,5) (4,6)
(5,2) (5,4) (5,6)
6,1) (6,2) (6,3) (6,4) (6,5) (6,6)
p(B)=27/36=3/4
gdzies podobnym zadaniu wyczytałem że jako że zdarzenie A sprzyja równocześnie z B to
P(A∩B)=4/36=1/9
P(A∪B)=1/9 + 3/4 − 1/9 = 4/36 + 27/36 − 4/36 = 27/36 = 3/4
P(b') = 1−P(B) = 1/4
P(B/A)= 3/4 * 9/1 = 27/4 <−−− w ogóle może wyjśc taka liczba

?
P(A/B) = 1/9 * 4/3 = 4/27
mógłby mnie ktos naprowadzić na włąściwą scieżkę?
8 gru 16:47
Aga: Czy masz obliczyć prawdopodobieństwo warunkowe, czy różnicy?
Dwie ostatnie linijki są źle.
8 gru 17:05
Jonaszek: prawdę mówiąc to nie mam pojęcia

polecenie brzmi j/w
8 gru 17:13
Aga: | | P(A∩B) | |
P(A/B)= |
| →prawdopodobieństwo zajścia zdarzenia A pod warunkiem, że zaszło |
| | P(B) | |
zdarzenie B.(ta kreska raczej powinna być pionowa)
P(A−B)=P(A)−P(A∩B).→prawdopodobieństwo różnicy zdarzeń A i B
8 gru 17:22
Jonaszek: no i przyjmując że chodzi o prawdopodobienństwo warunkowe to niby dobrze liczyłem tak?
19 * 43 = 427
czy we wcześniejszym etapie na pewno wszystko poprawnie zrobiłem?
8 gru 17:52
Aga: Druga linijka jest źle .
Jeśli prawdopodobieństwo warunkowe, to ostatnia dobrze.Wydaje się, że reszta dobrze.
8 gru 18:03
Mila: Zbiór B\A oznacza zawiera tylko te elementy zbioru B, które nie są wspólne z A, ma zatem 27− 4
elementów, podobnie
Zbiór A\B (jest on pusty)
Natomiast prawdopodobieństwo warunkowe.
P(A/B) = 4/27 ( moc zbioru A∩B podzielone przez moc zbioru B)
P(B/A)= 1 ( moc zbioru A∩B podzielone przez moc zbioru A)
8 gru 23:17
Gustlik:

rzucamy dwoma kostkami jednocześnie
A oznacza zdarzenie że suma oczek jest równa 5
B oznacza zdarzenie w którym przynajmniej na jednej kostce wypadła parzysta liczzba oczek
opisz zdarzenia a∩b ; a∪b ; B/A ; A/B ; B'
|Ω|=6*6=36
| | 4 | | 1 | |
A={(1, 4), (2, 3), (3, 2), (4, 1)}⇒|A|=4⇒P(A)= |
| = |
| |
| | 36 | | 9 | |
B−przynajmniej na jednej kostce wypadła parzysta liczzba oczek⇒
B'− na obu kostkach wypadła nieparzysta liczba oczek
| | 9 | | 1 | | 3 | | 27 | |
|B'|=3*3=9, P(B')= |
| = |
| ⇒P(B)= |
| = |
| |
| | 36 | | 4 | | 4 | | 36 | |
| | 4 | | 1 | |
A∩B={(1, 4), (2, 3), (3, 2), (4, 1)}⇒|A∩B|=4⇒P(A∩B)= |
| = |
| |
| | 36 | | 9 | |
| | 4 | | 27 | | 4 | | 27 | | 3 | |
P(AUB)=P(A)+P(B)−P(A∩B)= |
| + |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 36 | | 36 | | 36 | | 36 | | 4 | |
| | 27 | | 4 | | 23 | |
P(B\A)= |
| − |
| = |
| − można odczytać to z rysunku |
| | 36 | | 36 | | 36 | |
P(A\B)=0 − zbiór pusty
9 gru 00:10