prawdopodobieństwo
kaczor: W loterii sa 44 losy przegrywajace, pozostałe losy wygrywaja. Ile jest wszystkich losów,
jesli prawdopodobienstwo
wyciagniecia losu wygrywajacego wynosi 1/5
?
22 mar 14:25
Eta:
n ---- ilość wszystkich losów
n-44 ---ilość wygryw.
44 --- ilość przegryw.
mocΩ= n
mocA= n -44
P(A)= 1/5 => (n - 44)/ n= 1/5
5(n -44)=n ---- wylicz n
22 mar 14:30
kaczor: n mi wyszło ≈36,7... coś chyba nie tak
22 mar 14:38
kaczor: a nie dobra sorki błąb w rachunkach
22 mar 14:39
Eta: odp: n = 55
22 mar 14:44