| 1 | ||
y = − | x + b2 | |
| a |
O − środek okręgu
P − punkt styczności
k − styczna (?), która nie jest ⊥ do odc.OP
α≠90
wtedy:
istnieje prosta prostopadła do k przechodząca przez punkt O i nie jest to prosta k
(na rysunku pr.OR) ⇒
tr.ORP jest prostokątny ⇒ OR < OP=r ⇒ punkt R leży wewnątrz okręgu ⇒
k nie jest styczną
c.b.d.o.
Mamy pokazać, że jeżeli do okręgu poprowadzimy styczną, to promień poprowadzony do tej stycznej
będzie tworzył z nią kąt 90*, a nie, że jeżeli pewna sieczna nie tworzy z promieniem 90* to
nie jest styczną, to nie implikuje naszej tezy.
Poprowadźmy z pewnego punktu P styczną PX do naszego okręgu o środku O. Dodatkowo niech prosta
PO tnie okrąg odpowiednio w punktach A,B. Oczywiście wtedy AB jest średnicą, czyli <BXA = 90*.
Z twierdzenia o siecznej dostajemy:
| |PA| | |PX| | |||
|PX|2 = |PA|*|PB| ⇔ | = | czyli ΔPAX ~ ΔPBX, stąd <AXP = <PBX = <BXO = | ||
| |PX| | |PB| |