wielomiany
afri: 1. Oblicz pierwiastki wielomianu: W(x) = 2x4 + x3 - 8x2 - x + 6
2. Dla jakich wartości a i b wielomian W (x) = 5x3 + 2ax2 - 3bx - 7 jest podzielny
przez wielomian p (x) = x2 - 1?
3. Dla jakich wartości parametru k funkcja wielomianowa W (x) = (x +2) (x-3)(x-k+4) ma
dokładnie 2 różne miejsca zerowe?
proszę o pomoc
22 mar 13:14
asia: 2)x2-1=(x+1)(x-1)
w(1)=0 i w(-1)=0
W(1)=5*13+2a*12-3b*1-7
W(-1)=5*-13+2a*-12-3b*-1-7 układ równań
5+2a-3b-7=0
-5+2a+3b-7=0 układ równań
4a=-14/4
a=3,5
5+2*3,5-3b-7=0
5+7-7=3b
b=5/3
=
22 mar 19:42