POmoc
Karinka/Syska: Zadania są takie..jeśli ktoś się taki znajdzie i mi pomoże.
Bęben pralki porusza się ze średnicą 44cm.Oblicz szybkość liniową punktów na obrzeżu
bębna,jeżeli podczas wirowania w czasie 2minut wykonuje on 2400obrotów.
2) Oblicz masę wody,która spadając z wysokosci 40m wprawia w ruch turbinę wodną wykonując pracę
120kJ
8 gru 02:02
Gość: Jeśli nawet ktoś wejdzie jutro i będzie umiał te zadanka zrobić to bardzo proszę o pomoc.
8 gru 08:51
wik: r=0,22m
T = 2400/7200 = 1/3s
v = 2πr * 3
2) Rownowaznosc pracy i energii
mgh = W
120 kJ = 10*40*m
120000: 400 = m
m=300kg
8 gru 09:15
Syska: Co do tego p[ierwszego To Tylko mam oblicz 2pier
8 gru 09:25
Syska: co do tego pierwszewgo mam obliczyć ten promien i wtedy wyjdzie taaak
8 gru 09:25
wik: podstawic za r i pomnozyc
8 gru 09:35
wik: wynik w m/s
8 gru 09:35
wik: 6*0,22*π
8 gru 09:36
Syska: Dziękuje za wyjasnienie,teraz już wiem
8 gru 09:40
wik: tam w 1 mala pomylka 2min= 120s
9 gru 07:42