Do sprawdzenia
Tomek.Noah: mam tekie zadanie z rownania rozniczkowego
robie to tak:
ln|y|=−x
2+C
y=e
−x2+ln|C1| gdzie C=ln|C
1| i C
1≠0
y=C
1e
−x2
C
1=u(x)
y=u(x)e
−x2
| dy | | du | |
| = |
| e−x2−2xu(x)e−x2 |
| dx | | dx | |
| du | |
| e−x2−2xu(x)e−x2+2xu(x)e−x2=xe−x2 |
| dx | |
du=xdx
∫du=∫xdx
7 gru 23:19
aa: −∫2dx to −2∫dx=−2x a nie −x2
7 gru 23:20
Tomek.Noah: aa sory tam ma byc 2x zgubilem x

wiec to jest dobrze
7 gru 23:22
aa: dale wszędzie piszesz e−x2 więc popraw na e−2x
7 gru 23:23
Tomek.Noah: Nie zrozumailes mnie
aa dobrze jest tylko ze nie dopisalem x zauwaz wiersz wczesniej a z
reszta jakby bylo 2x e
−2x to funkcja u(x) mi nie znika, chyba tak mysle...
7 gru 23:25
aa: a faktycznie
7 gru 23:28