uklad równan
fryta70: Uklad równan rozwiąz metoda podstawiania lub przeciwnych wspólczynnikow
2x+y=5
2x−3y=11
7 gru 23:13
aa:
do drugiego podstaw za y (pierwsze równanie)
7 gru 23:17
fryta70: a bardziej obrazowo

? bo nie kumam
7 gru 23:19
krystek: 2x−3(5−2x)=11
7 gru 23:23
fryta70: wyszlo mi
y=5−2x
−4x−3y=11
i co dalej mam z tym zrobic
7 gru 23:23
aa: 2x−15+6x=11
8x=26
x=134
teraz obliczony x do pierwszego y=5−2*134=−32
7 gru 23:27
fryta70: wyszlo mi x=1 y=2 dobrze
7 gru 23:27
krystek: 2x−15+6x=11
8x=11+15
8x=26
7 gru 23:29
krystek: | | 13 | |
zmęczenie ide spać x= |
| Przepraszam. |
| | 4 | |
7 gru 23:31