matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki
Mil:
Pomoże ktoś? (całki)
ln
2
x
a) ∫
dx =
x
2
b) ∫ sin(lnx) dx = c) ∫sin
2
x dx =
7 gru 22:14
aa:
a 2 razy przez części
ln
2
x
2lnx
2
−
−
−
+C
x
x
x
b przez części i "stworzenie" równania z całek
x
[sin(lnx)−cos(lnx)]+C
2
c zamiana (fun. podwojonego kąta) i przez podstaweienie
1
1
x+
sin2x+C
2
4
7 gru 23:10