Oblicz sumę tangensów
Anna: Oblicz sumę tangensów kątów ostrych trójkąta prostokątnego wiedząc,że stosunek pola tego
trójkąta do pola kwadratu,którego bokiem jest przeciwprostokątna danego trójkąta,wynosi
1/6.
22 mar 12:48
piotrek: P tr. / P kw. = 1/6
rysujemy sobie trojkat prostokatny, gdzie przyprostokatnymi sa boki a,b, a
przyprostokatna to c.
Wiemy, ze c jest bokiem kwadratu.
Mamy tak:
ab/2 = 1/6 * c2
suma tangensow to:
a/b + b/a = (a2 + b2) / ab
korzystamy teraz z tw. Pitagorasa:
a2 + b2 = c2
b2 = c2 - a2
Wiemy rowniez z pierwszej rownosci, ze ab = c2 / 3
czyli tgα + tgβ = (c2 - a2 + a2) / (c2/3 )
tgα + tgβ = 3
23 mar 16:47