Zbadaj,czy istnieje taka wartość
Anna: Liczba x1,x2 są różnymi miejscami zerowymi funkcji kwadratowej
f(x)=x2-(a+1)x+a.Zbadaj,czy istnieje taka wartość parametru a,aby ciąg (x1+x2
√2,x1,x2)był ciągiem geometrycznym.
22 mar 12:43
piotrek: Aniu, to latwe

mamy wyrazy ciagu -> (x1+x2, √2,x1,x2)
przeksztalcamy je na wzory viete'a, co daje nam
( -b/a , √2, c/a )
jesli ciag jest geometryczny, to zachodzi wlasnosc:
-b/a * c/a = (√2)
2
-bc/a
2 = 2
(a+1)*a = 2
a
2 + a - 2 =0
pozostalo wyliczyc a:
a
2 + 2a - a - 2 = 0
a(a+2) -1(a+2) = 0
(a-1)(a+2) = 0
a=1 v a = -2
koniec zadanka
23 mar 16:31
ze wsi: źle, najpierw Δ≥0


a z wzorów vieta wyjdzie a
3+a
2−2=0 herona polecam, pierwiastkiem jak widać jest co
najmniej 1 , itd
21 mar 20:40