Ciąg geometryczny
Anubos: Liczby (x−2,5x+10,x−50) są w podanej kolejności pierwszym drugim i trzecim wyrazem ciągu
geometrycznego. Oblicz x
7 gru 20:36
krystek: | | a3 | | a2 | |
Z def ciągu geometrycznego: |
| = |
| Podstaw i licz!Powodzenia! |
| | a2 | | a1 | |
7 gru 20:54
Anubos: tak liczyłem tylko wchodzi mi nieprawidłowy wynik, po drodze robie jakiś błąd.
7 gru 21:02
krystek: napisz sprawdzę!
7 gru 21:02
Anubos: 5x+10x−2=
x−505x+10
x
2−2x−50x+100=5x
2=100x+100
−4x
2−152x=0
nawet delty z tego nie oblicze
7 gru 21:07
Anubos: tam zamiast = miał być +
7 gru 21:07
krystek: (5x)2= 25x2
7 gru 21:08
Anubos: gdzie mam błąd ?
7 gru 21:10
Anubos: aa wzór skróconego mnożenia
7 gru 21:14
krystek: albo zwykłe mnożenie 5x*5x=..
7 gru 21:16
Anubos: Δ=−152
2−4*(−24)*0
Δ=−152
2
√Δ=152
dobrze

ad.
Δ=−152
2
Δ=23104
√Δ=152
dlatego bez minusa
7 gru 21:19
Anubos: jeszcze jedno zadanie
wiem że n ma wynosić 8, ale jak narazie jest niewiadomą
an=a1*qn−1
ostatni wyraz = 554
a1=10
q=12
gubie sie przy tym
7 gru 21:22
krystek: 24x2+152x=0 nie liczysz Δ
xwyłącz przed nawias
7 gru 21:26
Anubos: x(24x+152)=0
x=0 lub 24x=−152
x=−6824
7 gru 21:31
krystek: | 5 | | 1 | | 5 | | 1 | |
| =10*( |
| )n−1⇒ |
| =10*( |
| )n*2 /20 |
| 54 | | 2 | | 54 | | 2 | |
popatrz czy dobrze przepisałeś., czy w mianowniku nie powinno być 64
7 gru 21:34
Anubos: tak, powinno być 64, wybacz
7 gru 21:38
krystek: no to licz !jak zapisane masz ostatnie równanie!
7 gru 21:40
Anubos: 664=5n−1
7 gru 21:41
Anubos: nie wiem co teraz moge zrobić
7 gru 21:41
Anubos: sory 664
7 gru 21:42
Anubos: 5/64 pisze, a wyglada jak 6/64
7 gru 21:42
Anubos: w szkole to liczylem to ostatnia linijka była n−1=7 n=8
7 gru 21:45
krystek: | | 5 | | 1 | |
co Ty tworzysz? |
| =20*( |
| )n |
| | 64 | | 2 | |
7 gru 21:49
Anubos: rozpisz prosze to przedostatnie działanie bardziej bo nie rozumiem skąd sie co wzięło
7 gru 21:54
krystek: | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )n−1= ( |
| )n*( |
| )−1= i juz resztę masz. |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
7 gru 21:57
Anubos: nie nie nie o to mi chodziło

1256=(
12)n
tego nie rozumiem skad sie pozniej bierze n=8
7 gru 22:00
krystek: a ile to jest 256= 2?
7 gru 22:02
Anubos: o.o lol
patrzyłem na to z innej perspektywy
juz rozumiem

dzieki za wszystko
7 gru 22:04
7 gru 22:07
Anubos: a takie działanie :
729=1−q71−q
729−729q=1−q7
729q=−1+q7+729
i co dalej moge z tym zrobić ?
7 gru 22:20
krystek: q=1 jest pierwiastkiem q7−729q+728=0
7 gru 22:25
Anubos: nie rozumiem tego

delte mam teraz liczyc czy co ?
7 gru 22:32
krystek: Podzielić przez (q−1) lub schematem Hornera. i poszukac innych pierwiastków. bo q≠1 musi być.
7 gru 22:34
Anubos: nie miałem jeszcze schematu Hornera, rozpisał byś proszę jak ma wyglądać dzielenie ?
7 gru 22:38
krystek: Dobrze tym razem przepisałes? Bo poprzednio też miałe błędnie!
7 gru 22:39
Anubos: wyznacz q i Sn, jeśli a1=2 , n=7 , an=1458
7 gru 22:40
7 gru 22:42
krystek: a7=a1*q6 ⇒1458=2*q6
729=q6⇒36=q6⇒q=3
7 gru 22:45
Anubos: oooooooo dzieki
7 gru 22:48
krystek: I nie szkoda było czasu Pomyśl zanim coś napiszesz!
7 gru 22:48
Anubos: a to dobrze ?
n=10
q=2
Sn=341
a1=?
341=a1*1−1024−1
341=a1*1023 /341
a1=13
7 gru 22:56
krystek: No wreszcie dobrze coś policzyłeś!
7 gru 22:57
Anubos: a1=10
q=58
a3=?
a3=10*(58)2
a3=25064
a3=32932
7 gru 22:59
krystek: Yes
7 gru 23:03
Anubos: 1−2n1−2=255
moge w tym gdziałaniu podzielić ułamek żeby wyszło 1 ?
7 gru 23:05
Anubos: nie, głupie pytanie, nie moge ;x
7 gru 23:06
Anubos: aa juz wiem co zrobić
−2n=−256
7 gru 23:07
krystek: 1−2n=−255
7 gru 23:08
Anubos: n=8
7 gru 23:09
7 gru 23:11
Anubos: nieee to inne, podobne
7 gru 23:13
7 gru 23:14
Anubos: za 46 minut mam 18 lat
7 gru 23:16
7 gru 23:18
Anubos: dzieki
7 gru 23:20