matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria - równania
aliska:
Rozwiąż równanie sin
4
x/2 + cos
4
x/2 = 5/8 w przedziale < −π ; π >. Będę bardzo wdzięczny za pomoc bo nie wiem jak to ugryźć...
7 gru 20:25
ZKS:
x
x
5
sin
4
+ cos
4
=
2
2
8
x
x
x
x
5
(sin
2
+ cos
)
2
− 2sin
2
cos
2
=
2
2
2
2
8
1
x
x
5
1 −
(2sin
cos
)
2
=
2
2
2
8
1
3
sin
2
x =
/ * 2
2
8
3
sin
2
x =
4
√
3
√
3
sinx =
∨ sinx = −
2
2
x = Dokończ.
7 gru 22:08