wyznacz współczynnik c i b
Marek: Wyznacz współczynniki b i c trójmianu y= x2 + bc +c, jeśli
a) trójmian ten ma dwa pierwiastki 2 i 5
b) trójmian ten przyjmuje wartości ujemne tylko dla x∊ ( −1, 4)
b) wykres tego trójmianu jest symetryczny względem prostej x= 3 i przecina oś OY w punkcie
(0,5)
7 gru 20:17
Eta:
Może tak miało być: y= x2+bx+c
7 gru 20:19
Marek: Tak, przepraszam za pomyłkę
7 gru 20:26
Patryk: w a postać iloczynowa
7 gru 20:26
Eta:
1/ y= (x−2)(x−5)= ...... =x
2−7x+10 b=.... c=.... ( to już widzisz?
2/ x
1= −1 x
2= 4 i podobnie jak w 1/ y=(x+1)(x−4)=.....
3/ x
w= 3 z osią OY: P ( 0,5) => x=0 i y= 5 => c= 5
| | −b | | −b | |
xw= |
| = |
| = 3 => b= ..... |
| | 2a | | 2 | |
7 gru 21:22