wielomiany
endzia1: rozloz na czynniki metoda grupowania wyrazow:
x
5 + x
3 − x
2 −1
x
5 +3x
4 − 4x
3 − 12x
2
z gory dzieki
7 gru 20:17
7 gru 20:18
endzia1: prosze o dokladniejsze wytlumaczenie
7 gru 20:21
krystek: (X5+X3)+(−X2−1)=X3(X2+1)−1(x2+1)= .... (MASZ WSPÓLNY CZYNNIK )
7 gru 20:24
Eta:
Dokładniejsze? czyli gotowiec

1/ spróbuj ... podaj jak rozwiązujesz ... sprawdzę i ewentualnie coś podpowiem
7 gru 20:24
endzia1: dzieki
7 gru 20:24
endzia1: nie moge zarozumiec tego wyprowadzanie wspolnego czynnika
7 gru 20:25
Eta:
Litościwa
krystek
7 gru 20:25
endzia1: jak juz mam podany jaki wspolny czynnik to problemu nie ma.. nie wiem czemu tego nie widze..
7 gru 20:25
Eta:
2/ x4(x+3) − 4x2(x+3)= (x+3)( x4−4x2)
teraz x4−4x2= x2(x2−4) teraz x2−4= (x−2)(x+2) −−− ze wzoru
i masz rozkład
x2(x+3)(x−2)(x+2)
7 gru 20:30
endzia1: Dzieki za pomoc. Postaram sie zastanowic nad tymi przykladami i pare przerobic aby nie miec z
tym trudnosci
7 gru 20:33
Eta:
7 gru 20:35