stereometria
zska: Kulę o promieniu R przecięto płaszczyzną oddaloną od środka kuli 1/3 R . Oblicz pole
otrzymanego przekroju.
Prosze Was o pomoc:(
22 mar 12:25
zska: prosze o jakakolwiek pomoc..
24 mar 23:01
Basia:
narysuj przekrój kuli płaszczyzną przechodzącą przez jej środek S (czyli koło o promieniu
R)
i prostą oddaloną od środka koła o 13R
prosta przecina okrąg w punktach A i B
trójkąt ASB jest równoramienny bo SA = SB = R
wysokość SD tego trójkąta jest równa h=13R
podstawa tego trójkąta to średnica przekroju DA = DB = r
zastosuj tw.Pitagorasa w trójkącie ADS
wyliczysz r
a potem pole koła o promieniu r
24 mar 23:43