funkcja kwadratowa
Sonia: Wykres funkcji kwadratowej f, do którego należą punkty A i Bjest symetryczny względem prostej
x=1. Zapisz wzór funkcji f w postaci kanonicznej oraz podaj współrzędne wierzchołka paraboli.
A= (−1,0), B=(0,6). Kompletnie nie umiem tego zadania zrobić. Bardzo proszę o pomoc...
7 gru 20:05
Patryk: | ⎧ | 0=a(−1−1)2+q | |
| ⎩ | 6=a(0−1)2+q |
|
ciekawe czy to by zadziałało
7 gru 20:13
Patryk: wsp c=6
7 gru 20:19
Sonia: Ale wykres jest symetryczny względem prostej x=1, i nie wiem jak to zrobić, bo źle wychodzi...
7 gru 20:25
Patryk: jeśli masz odp do tego zadania to podaj sprawdzę czy mój sposób jest dobry
7 gru 20:28
Patryk: ?
7 gru 20:33
Sonia: Ma być f(x)= −2(x−1)2 + 8 , P(1,8)
7 gru 20:34
Patryk: ok zaraz sprawdzę
7 gru 20:35
Patryk: mój sposób jest ok, chcesz obliczenia ?
7 gru 20:39
Patryk: ?
7 gru 20:41
Sonia: Byłabym wdzięczna
7 gru 20:43
Patryk: zaraz napisze
7 gru 20:44
Patryk: Mam podane x
w i dwa punkty. podstawiam to do postaci kanonicznej ponieważ mam x
w> oblicze z
tego współczynnik a oraz y
w y
w=q (taki zapis)
y=a(x−x
w)
2+q postac kanoniczna
y=a(x−1)
2+q
1.Podstawiam punkty do tej postaći
| ⎧ | 0=a(−1−1)2+q | |
| ⎩ | 6=a(0−1)2+q |
|
6=−3a
a=−2
6=−2+q
8=q
P(x
w,y
w)
P(1,8)
y=−2(x−1)
2+8
7 gru 20:55
Sonia: Dziękuję
7 gru 21:23