POMOCY
jokero: 1. do niedawna droga z Malinówka do Wiktorówki prowadziła przez Npwą Wieś. drogi
alinówka-Nowa Wieś i Nowa Wieś-Wiktorówka są do siebie prostopadłe, władze samorządowe
obu miast, wykorzystując dotacje z Unii Eurpejskiej, wygospodarowały potrzebne pieniądze
i wubudowano drogę długości 17km, łączącą oba miasta w linii prostej. o ile kilometrów
skróciła się podróż z Malinówka do Wiktorówki, jeśli odległość między Malinówką a Nową
Wsią jest równa 8km.
2. narysuj wykres danego ciągu: an=4n-5
3. oblicz długość wysokości trójkąta równobocznego o polu 3√3 cm2
4. oblicz x jeśli logx64=-3
22 mar 12:20
22 mar 12:58
tim: 3.
P = a2√3 / 4
Wyznacz a.
h = a√3 / 2
Podstaw a i oblicz h.
22 mar 13:05
tim: 1. Narysuj sobie te miejscowości.
w
/ |
/ |
/ |
/ |
/ |
M___

NW
a = M -> NW 8km
c = M -> W = 17km
Z Pitagorasa:
A
2 + B
2 = C
2
8
2 + B
2 = 17
2
Oblicz sobie B. Potem porównaj odległości 8 + B i 17
22 mar 13:07