Wartość bezwzględna
Bolek: x4+13−|13 x3+x|=0
Prosiłbym o pomoc z tym równaniem.
7 gru 19:03
krystek: Ix(13x2+1)I ustal gdzie jest ujemne a gdzie dodatnie i rozpisz bez wartości bezwzglednej.
7 gru 19:05
Bolek: znaczy ja to zrobiłem tak i mi nawet dobre odpowidzi wyszły

tylko nie wiem czy ten sposob
jest poprawny:
dla x≥0
x
4+13−13x
3−x=0
x(x
3−1)−13(x
3−1)=0
x=1 i x=13 i x≥0
dla x<0
x
4+13+13x
3+x=0
(po kolei przekształcenia..)
x=−1 i x=−13 i x<0
czyli
xε{−1;−13;1;13}
ale nie wiem czy jeśli pod wartoscia bezwzgledna wystepuja dwa czynniki to mozna to tak
zapisywac ze dla x≥0 to cośtam.... A nie wiem jak to rozpisac dla wartosci bezwzglednej w ten
PRAWIDLOWY sposb.
7 gru 19:12
krystek: bo drugi czynnik jest zawsze dodatni nie ma wpływu na znak
7 gru 19:14
Bolek: ale mi chodzi o te przedziały w sensie czy są prawidłowe. x≥0 i x<0.
7 gru 19:30
krystek: Tak sa prawidłowe! Myśle ,że rozumiesz !
7 gru 19:32
Bolek: czyli jezeli mamy tak jak tutaj |13x3+x| to nie trzeba tego rozpisywac ze |13x3+x|=13x
3+x dla
13x
3+3≥0 i −13x
3−x dla 13x
3+3<0

bo wlasnie sek w tym ze nie umiem pozniej doprowadzic do
prostszej formy tych przedzialow
7 gru 19:36
krystek: Miałeś I13x3+xI i to jest dodatnie dla x≥0 czyli całe jest dodatnie bo masz x(13x+1)≥0 ⇔
x≥0
7 gru 19:43
krystek: Ale wcześniej to zrobiłeś
x<0 to I13x3+xI=−(13x3+x)
x≥0 I13x3+xI=13x3+x
7 gru 19:45
Bolek: I dobrze zrobiłem ? Dzieki wielkie.
7 gru 19:48
krystek: tak
7 gru 19:51