:)
ICSP: Trivial,
Basia oraz inni

Może ktoś odpowiedzieć na moje pytania?
7 gru 18:52
7 gru 19:10
ICSP: up
7 gru 21:29
ZKS:
Zrobiłem sprawdziłem i wyszło mi to samo więc chyba dobrze zrobiłem.

Przenieś z prawej strony ten Y * [coś
1] i po lewej stronie będziesz miał
2Y * [coś] − Y * [coś
1] wtedy wyciągasz Y i otrzymasz:
Y(2 * [coś] − [coś
1].
7 gru 22:00
ICSP: [ 4 0 0] [ 1 0 1]
Y | 0 4 0 | = | 0 1 0|
[ 0 0 4] [ 1 0 1]
i co teraz? Zakładam że Y jest macierzą 3x3 więc jeżeli wstawię do niej 9 literek to po
wymnożeniu powstanie mi układ równań z 9 niewiadomymi. Jak to inaczej zrobić?
7 gru 22:05
sushi_ gg6397228:
masz rownanie
Y* macierzA= macierzB
zrob odwrotna do macierzA i przemnoz z prawej strony
7 gru 22:07
ZKS:
Stąd otrzymasz:
[1 0 0]
4Y * [0 1 0]
[ 0 0 1]
4Y * J = 4Y
J macierz jednostkowa.
7 gru 22:10
ZKS:
[1 0 1]
4Y = [0 1 0]
[1 0 1]
[1 0 1]
[1 0 1]
7 gru 22:12
ICSP: mam jeszcze jedno pytanie:
A − macierz
A
−1 macierz odwrotna do macierzy A
A * A
−1 = J
7 gru 22:16
ZKS:
Tak tylko że już obliczony masz Y.
7 gru 22:17
ICSP: Dziękuję bardzo za pomoc

Już rozumiem ogólną zasadę
7 gru 22:19
ZKS:
Za jaką pomoc?

Trochę sobie przypomniałem od razu macierze.
7 gru 22:26
ICSP: To nie ja rozwiązałem to zadanie
7 gru 22:31
ZKS:
Jak to nie przecież napisałeś tam wyżej a ja Ci tylko dałem podpowiedź że Y * J = Y.
7 gru 22:36
ICSP: ale nie wpadłbym na to żeby wyciągnąć 4 przed macierz

Brakuje mi jeszcze trochę praktyki.
7 gru 22:37
ZKS:
Będziesz miał więcej wykładów i ćwiczeń to zaczniesz wszystko widzieć.
7 gru 22:42