...
Anna: 1. W trojkacie prostokatnym wysokosc opuszczono na przeciwprostokatna dzieli ja w stosunku 1;4.
Oblicz:
a) stosunek pol trojkatow na ktore wysokosc dzieli ten trojkat
b) stosunek dlugosci przyrostokatnych tego trojkata
2. Ze srodka przyprostakatnej |BC| trojkata ABC poprowadzono odcinek |DE| prostopadly do
przeciwprostokatnej. Oblicz odwod trojkata BDE jesli |BC|=8 , |AC| =6
7 gru 18:46
Anna: Pomoze ktos?
7 gru 19:13
ICSP: hi hi

Zapomniałem xD
7 gru 19:14
Anna: Niedobry
7 gru 19:19
ICSP:

| | P1 | | 0,5*x*h | | 1 | |
a) |
| = |
| = |
| |
| | P2 | | 0,5*4x*h | | 4 | |
b) h = 2x
z twierdzenia Pitagorasa liczę a oraz b :
a =
√5x
b = 2
√5x
7 gru 19:21
Tomasz: Drugie robiłbym z twierdzenia sinusów i tw pitagorasa
7 gru 19:24
ICSP:

|AC| = 6
|CE| = 4 = |EB|
|CE| = 8
z twierdzenia Pitagorasa liczę |AB| = 10
kąt DEB = kątowi CAB
| | EB | | 4 | |
ΔDEB jest podobny Δ ABC w skali : k = |
| = |
| = 0,4 |
| | AB | | 10 | |
Obw
ΔABC = 6 + 8 + 10 = 18 + 6 = 24
| ObwΔDEB | | ObwΔDEB | |
| = 0,4 ⇔ |
| = 0,4 ⇔ ObwΔDEB = 24*0,4 |
| ObwΔABC | | 24 | |
7 gru 19:25
Anna: Dziekuje

Jestes kochany
7 gru 19:34