bardzo prosze o pomoc
dudusiek11: Z talii 52 kart losujemy bez zwracania 8 kart. Ile jest możliwości wylosowania trzech asów
7 gru 18:42
agniecha:
(A
1A
2A
3)(A
1A
2A
4)(A
2A
3A
4)(A
1A
3A
4)
7 gru 19:52
7 gru 20:01
rumpek: W tali są 4 asy, króle, damy. Czyli mamy wybrać 3 asy. Zatem:
Jednak losowano (kolejność nie ma znaczenia) 8 kart czyli muszę te asy odjąć od 52:
52 − 4 = 48
To tak w celu rozjaśnienia
7 gru 20:07
rumpek:
Nie umiesz liczyć kombinacji?
| | 4! | | 3! * 4 | |
= |
| = |
| = 4 |
| | 3! * 1! | | 3! | |
| | 48! | | 43! * 44 * 45 * 46 * 47 * 48 | |
= |
| = |
| = |
| | 5! * 43! | | 5! * 43! | |
| | 44 * 45 * 46 * 47 * 48 | | 44 * 45 * 46 * 47 * 48 | |
= |
| = |
| = |
| | 5! | | 1 * 2 * 3 * 4 * 5 | |
| | 22 * 15 * 46 * 47 * 12 | | 8561520 | |
= |
| = |
| = 1712304 |
| | 5 | | 5 | |
7 gru 20:12
7 gru 20:14
dudusiek11: ale zauwaz ze te kart które sa wylosowane nie sa zwracane do talii z powrotem
7 gru 20:18
krystek: A to nie ma nic wspólnego ze zwracANIEM !
7 gru 20:20
dudusiek11: to tyle raz moze wyciagnac 3 asy bez zwracania
7 gru 20:20
dudusiek11: Ile można wykonać różnych trójkolorowych chorągiewek mając do dyspozycji 6 barw
a to zadanie dasz rade pomoc rozwiazac
7 gru 20:21