Jaka byla wysokosc ostatniej raty?
emi12345678: Pan A pozyczył od Pana B pewną kwotę pieniądzy , ktora miał spłacic w 18
nieoprocentowanycb ratach. Pierwsza rata wynosiła 420zł, a każda nastepna byłą o 20zl
mniejsza . Jaka byla wysokosc ostatniej raty? Jaką kwotę pożyczył pan A ?
22 mar 11:58
tim: Ciąg arytmetyczny:
a1 = a1 +/- (n-1)r
an = 420 - 20(n-1)
an = 440 - 20n
Skoro było 18 rat, więc ostatni wyraz ciągu to a18. Obliczmy go.
a18 = 440 - 20 * 18 = 80
a1 = 440
a18 = 80
Odp. Ostatnia rata miała 80zł.
Suma ciągu = Sn = a1 + an
------------ * n
2
S18 = a1 + a18
---------------- * 18
2
Podstaw to co znasz i oblicz S (kwotę pożyczki).
22 mar 14:10
Eta: Witam tim!
22 mar 14:24
22 mar 14:35
tim: <zachwycenie>
22 mar 14:36
tim: Eto, a dobrze rozwiązane z ciągami? xD
22 mar 14:37