proszę o pomoc
paula: ze zbioru 1−15 losujemy 1 liczbe
pierwsza lub parzysta
no i tak,wiem,ze nalezy oliczyc to z prawdopodobienstwa i wlasciwosci ale nie wiem o co chodzi
z tą pierwszą liczba bo jesli to jest 1
to p(a)=1/15
p(b)=7/15
no ale nie beda mialy wspolnych liczb i nie moge dalej nic obliczyc i nie wiem czy suma ma sie
rownac 0
i pozniej zrobie to w taki sposob,ze
p(AuB)=1/15+7/15−0=i tynik wyjdzie 8/15
wiecie jak to rozwiązac?
7 gru 17:29
paula: 
hmm
7 gru 17:33
paula: ?
7 gru 17:46
Ajtek: Co to są liczby pierwsze? Bo chyba o to w tym chodzi.
7 gru 17:51
paula: no nie wiem o co chodzi z tym,że liczba pierwsza jest wylosowana ja uznalam,ze jest to jedynka
i sie pytam czy ok?
7 gru 17:56
krystek: Pierwsza lub parzysta A={2,3,5,7, 11,13}
7 gru 17:59
krystek: zapomniałam o parzystych czyli dopisz 4,6 8 10,12 14
7 gru 18:00
paula: a moglabys mi wytlumaczyc jak wybrałas te pierwsze? bo nie ogarniam
na czym to polega
7 gru 18:02
krystek: Masz liczby 1,2,3,4,5,.....15
I wybierasz z nich liczby pierwsze (maja tylko dwa podzielniki 1 i sama siebie)
i dopisujesz liczby parzyste.
7 gru 18:18
paula: aa dzieki
7 gru 18:48