funkcja
Rodney: Wiadomo, że dla funkcji f prawdziwe jest równanie
x ≠ 0
Oblicz f(3)
Jak to zrobić? Przyznam, że nie mam pomysłu, więc proszę jakieś wyjaśnienie
7 gru 17:28
Rodney: prosze
7 gru 18:07
Rodney: to pewnie jakies banalne zadanie, prosze o pomoc
7 gru 18:23
Rodney: to zadanie do mnie powrocilo i okazalo sie, ze wciaz nie ma tu rozwiazania, wiec moze uzupelnie
dla nastepnych osob, ktore moga tego szukac

Szukamy f(3). Zbudujemy układ równań. Do pierwszego zamiast x podstawimy 3, a do drugiego
Wykonujemy teraz mozliwe dzialania i otrzymujemy:
| | 1 | |
Wyznaczamy z pierwszego f( |
| ) |
| | 3 | |
A nastepnie podstawiamy to do drugiego rownania
Mnozymy przez nawias i otrzymujemy:
Teraz przenosimy na strony
Dzielimy i otrzymujemy:
f(3) = 5
5 kwi 20:18
oksid: źle to zrobiłeś kolego drogi
5 kwi 20:18
Jack:
jakiś rachunkowy błąd, bo idea jest ok.
5 kwi 20:30
Rodney: oksid: a gdzie jest blad?
Troche przy tym popracowalem i otrzymalem wzor tej funkcji i wszystko sie zgadza z moimi
obliczeniami

https

/www.desmos.com/calculator/zazeokx9ct
tutaj macie wykres funkcji f(x) i jednoczesnie zaznaczone 4 punkty, ktore wyliczylem tak jak
ten tutaj
5 kwi 20:57
Rodney: w linku wstawila sie emotka przez moje niedopatrzenie, ale dacie sobie rade
5 kwi 20:58
Jack:
faktycznie, mi też tyle wychodzi.
5 kwi 21:06
pigor: ... no to może ogólnie :
(x−1)f(x)+f(
1x)=7 i (
1x−1)f(
1x)+f(x)=7 ⇒ f(
1x)=7−(x−1)f(x) i
(
1x−1)[7−(x−1)f(x)] +f(x)=7 /*x ⇒ (1−x)[7+(1−x)f(x)]+xf(x)=7x ⇔
⇔ 7(1−x)+(1−x)
2f(x)+xf(x)=7x ⇔ f(x)(1−2x+x
2+x)=7(x−1+x) ⇒
| | 7(2x−1 | | 7(6−1) | | 7*5 | |
⇒ f(x)= |
| , zatem f(3)= |
| = |
| = 5 . ...  |
| | x2−x+1 | | 9−3+1 | | 7 | |
5 kwi 21:10
Rodney: pigor: mniej wiecej w taki sposob do tego doszedlem i jesli moj wzor sie przeksztalci to efekt
bedzie identyczny jak twoj
(jesli nie widziales to sprawdz link, ktory podalem nieco wyzej)
tak wiec jestem ciekawy czemu oksid tak po prostu stwierdzil, ze jest zle bez podawania
przyczyny?
5 kwi 21:16
pigor: ... sądzę, że to był ...

żart
oksid−a , bo co ma oznaczać ta truskawka
5 kwi 21:21
Jack:
ona tak lubi

Poz tym to było jabłko.
5 kwi 21:34