układ równań
Anna: Znajdx wszystkie pary liczb całkowitych spełniajace układ równań:
{x4-y4=65
y=
{x2-y2=5
22 mar 11:54
Anna: sorry za błędy. Przeciaż to nie funkcje. powinno byc:
{x4-y4=65
{x2-y2=5
22 mar 12:14
tim: Ok.
Z drugiego równania wyznacz y2.
Podstaw do pierwszego, gdyż wiemy, że y4 = (y2)2.
x4 powinno się skrócić. Spróbuj rozwiązać.
22 mar 12:29
Anna: dzieki.
22 mar 13:36
tim: Ile ci wyszło?
22 mar 13:36
Bogdan:
x4 + y4= 65 => (x2- y2)(x2+ y2) = 65 => 5*(x2+ y2) = 65 => x2+ y2 = 13
Mamy więc teraz taki układ równań:
1. x2 + y2 = 13
2. x2 - y2 = 5
Stąd otrzymujemy: 2x2 = 18 => x2 - 9 = 0 => (x - 3)(x + 3) = 0
2y2 = 8 => x2 - 4 = 0 => (x - 2)(x + 2) = 0
Dokończ.
22 mar 13:37