Wyznacz pochodne
ania: Korzystając ze wzorów na pochodne, wyznacz pochodną funkcji:
a) f(x) = e { x { 2 } }
b) f(x) = 2 cos x5 + 3x
c)f(x) = x x x
d)f(x) = (sin x)cos x
e)f(x) = (x*cos(x7 + 2x)− 7*x2 arcsin1/3)/(7*5x2+2x)
Bardzo proszę o pomoc rozwiązałam je tylko muszę się upewnić czy dobrze...
7 gru 17:16
ania: pomógłby mi ktoś?
7 gru 17:46
ania: znalazłby się ktoś?
7 gru 18:22
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia, to Ktos na pewno sprawdzi to
7 gru 18:41
ania: moje odpowiedzi:
a) f'(x) = e2x * 2x
b) f'(x) = (5x4 * (−sinx5) * 2cos x5ln2) +3
c) f'(x) = xx3* ln x * 3x2
d) f'(x) = cos x * (−sin x) * sin xcos x
e) f'(x) = (cos x7+2x + x*(−sin(
x7+2x))−14x*arcsin1/3+7x2*((1)/(√1−1/9)))/(7*5x2+2x)
7 gru 21:21
ania: Sprawdziłby je ktoś? Byłabym wdzięczna...
7 gru 21:38
sushi_ gg6397228:
jezeli jest e
x2 to pochodna e
x2 * 2x
jak e
2x to pochodna e
2x * 2
b) ok
c) to by za łatwo bylo f
g= e
ln fg= e
g* ln f
| | f ' | |
pochodna : f g*( ln f + g* |
| ) |
| | f | |
d) pod ten sam wzor
e)
mamy ułamek wiec wzor na pochodna dzielenia
zapisz sobie osobno licznik i osobno mianownik a potem na boku policz ich pochodne
7 gru 21:42
ania: ok, dzięki za poświęcony czas
7 gru 21:52