tryg
M.: ktos mi moze wytlumaczyc jak to zrobic dobrze?
sprawdz tozsamosc: 1-tg2x
--------- = 1-2sin2x
1=tg2x
a to druga
tg2x - sin2x
-----------------=tg6x
ctg2x-cos2x
22 mar 11:54
Bogdan:
Po lewej stronie w każdej równości w miejsce tg2α wstaw sin2α / cos2α,
w miejsce ctg2α wstaw cos2α / sin2α
22 mar 12:17
M.: no tyle to ja wiem

tyle ze mi nie wychodzi
a w tym1 jest 1+tg
2x a nie=
22 mar 13:33
Bogdan:
zad. 1.
Licznik: 1 - tg2x = 1 - sin2x / cos2x = (cos2x - sin2x) / cos2x =
= (1 - sin2x - sin2x) / cos2x = (1 - 2sin2x) / cos2x
Mianownik: 1 + tg2x = 1 + sin2x / cos2x = (cos2x + sin2x) / cos2x = 1/ cos2x
22 mar 14:12