równanie
Kasia: | | 4x+4 | |
Mam takie równanie. |
| =4.
|
| | x+1 | |
Jak mam je rozwiązać? Może ktoś mi pomóc?
7 gru 16:50
ICSP: 4 = 4
równanie jest spełnione przez kadżda liczbę.
Odp. x ∊ R{−1}
7 gru 16:51
krystek: Mnozysz przez /(x+1)≠0 (Zawsze przez mianownik)
7 gru 16:52
Jaaa: na pewno znaki dobrze przepisałaś ? bo na moje oko wychodzi 0=0
7 gru 16:53
Jaaa: spory pomysłka
7 gru 16:53
Kasia: dziękuję
7 gru 16:55
ICSP: R\{−1} oczywiście
7 gru 16:56
Kasia: ja kombinowałam inaczej całkowicie .
7 gru 16:58
krystek: 4x+4=4x+4⇒4x−4x=4−4⇒0=0 jest tożsamością ,(gdy ktoś nie skróci tak jak ja. )
x∊R\{−1}
7 gru 16:59
Jaaa: czyli 0 = 0 też jest dobrą odpowiedzią

? krystek spojrzał byś na mój ciąg ?
7 gru 17:01
krystek: Mogłas tak :
4x+4−4(x+1)=0
0=0
7 gru 17:01
Jaaa: znaczy rowiązaniem odpowiedzia jest oczywiście R\{−1}
7 gru 17:02
krystek: @Jaaa już nie chce mi sie wracać do przeszłości, ograniczam się do programu liceum.
−Przepraszam .
Ale spojrzę.
7 gru 17:05
Jaaa: spoko loko
7 gru 17:06
Kasia: ok. dzięki. sorry że takie pytanie odbiegające od temetu. Krystek masz na imię Krystian?
7 gru 17:06
krystek: @Jaaa wg mnie n przed pierwiastek i przed nawias wyłaczyć.
7 gru 17:09
Jaaa: tak nie nada bo wyjdzie n(
3√1+U{1/n2} −1 wiec
∞ * 0
7 gru 17:12
7 gru 17:13
krystek: 0*∞= 0 Tak? Bo mamy n(3√1+1{n}2−1)
7 gru 17:20
Jaaa: 0*
∞ to symbol nieoznaczony
7 gru 17:21
krystek: ok
7 gru 17:22
krystek: a nie można z wzoru a
3−b
3=(a−b)(a
2+ab+b
2 ) i wówczs
7 gru 17:25
Jaaa: właśnie tak robie

dzieki za pomoc
7 gru 17:31
krystek: Cos jeszcze zostało ,dobrze ,że sie przydało!
7 gru 18:06