1 | ||
∑n k=1 | ||
(2k−1)(2k+1) |
1 | A | B | |||
= | + | = | |||
(2k − 1)(2k + 1) | 2k − 1 | 2k + 1 |
A(2k + 1) + B(2k − 1) | (A + B)2k + A − B | |||
= | = | |||
(2k − 1)(2k + 1) | (2k − 1)(2k + 1) |
1 | 1 | |||
A = | ∧ B = − | |||
2 | 2 |
1 | 1 | |||
∑ | − | |||
4k − 2 | 4k + 2 |
1 | 1 | ||
− | |||
2 | 6 |
1 | 1 | ||
− | |||
6 | 10 |
1 | 1 | ||
− | |||
10 | 14 |
1 | 1 | ||
− | |||
4n − 6 | 4n − 2 |
1 | 1 | ||
− | |||
4n − 2 | 4n + 2 |
1 | 1 | 1 | |||
− | = | ||||
2 | 4n + 2 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |