liczby zespolone
solnik: z4 + z2 +1 =0 nie umie rozwiązać, wiem że pewnie podstawić z2=t ale nie wiem co dalej
7 gru 16:17
Patronus: To równanie nie ma rozwiązań z4+z2 musiało by byc równe −1, obie liczby po lewej stronie są
większe lub równe 0, po zsumowaniu nie mogą dac liczby ujemnej. x∊∅
7 gru 16:21
Patronus: Znaczy z∊∅
7 gru 16:21
solnik: to jest działanie liczb zespolonych a nie rzeczywistych...
7 gru 16:21
Patronus: aaa liczby zespolone − nie zauważyłem
7 gru 16:21
Patronus: To może też normalnie spróbować − podstawiasz t −>
t2 + t +1 =0,
Δ = −3
√Δ = i√3
t1 = −1+i√3 2
t2 = −1−i√3 2
i wracasz do z?
7 gru 16:28
ICSP: z
4 + z
2 + 1 = 0
t = z
2
t
2 + t + 1 = 0
dale ze wzoru De Movier'a
7 gru 16:42