rownanie
Angelika: rozwiaz ;
x3 +3x2 +2x+1 =(x−1)2
mi wychodzi ;
x3 +3x2+2x+1 =x2−2x+1
x3 +3x2+2x+1 −x2+2x−1=0
x3+4x+2x2
Δ=8
a ma wyjsc 0
nie wiem gdzie robie blad ?
7 gru 16:11
Patronus: Do momentu otrzymania równania x3 + 4x + 2x2 = 0 masz dobrze. Nie możesz potem liczyć delty,
bo ją stosuję się tylko do równań kwadratowych. Wyciągasz x przed nawias i masz:
x(x2 + 2x + 4) = 0 i teraz liczysz deltę do nawiasu
7 gru 16:14
Angelika: jejciu rzeczywiscie

dzieki

zagapilam sie
7 gru 16:22
ICSP: Deltę stosuje się nie tylko do równań kwadratowych. Istnieją wzory na deltę dla równań
trzeciego stopnia xD
7 gru 16:43
Godzio:
Już nie kozacz
7 gru 16:44
ICSP: Odbija mi po kolosie xD
7 gru 16:45