| π | ||
sinx−sin( | +3x)=0
| |
| 2 |
| π | ||
wykres funkcji cosinus to wykres sinusa przesunięty o | w lewo, | |
| 2 |
| π | ||
więc wyrażenie cos3x = sin( | + 3x) | |
| 2 |
| π | ||
sin − sin( | + 3x) = 0 | |
| 2 |
| π | π | |||
sin − (sin | cos3x + cos | sin3x ) = 0 | ||
| 2 | 2 |
| π | π | |||
sin − (sin | cos(2x + x) + cos | sin(2x + x)) = 0 | ||
| 2 | 2 |
| π | π | |||
sin − (sin | cos2xcosx − sin2xsinx) + cos | sin2xcosx + cos2xsinx)) = 0 | ||
| 2 | 2 |
| π | π | |||
sin − (sin | cosx (cos2x − sin2x)cosx − sin2xsinx) + cos | sin2xcosx + (cos2x − | ||
| 2 | 2 |
| π | ||
sinx − sin( | +3x) = 0 | |
| 2 |
| π | ||
sinx = sin( | +3x) | |
| 2 |
| π | ||
x = | +3x | |
| 2 |
| π | |
= − 2x | |
| 2 |
| π | ||
x = − | ||
| 4 |