Oblicz wartosc funkcji trygonometrycznych . Prosze o pomoc:(
emi12345678: Wiedziac,że ctg α= 3 i α ∈ ( π, 2π) Oblicz wartosci pozostałych funkcji
trygonometrycznych kąta α
22 mar 11:49
Bogdan:
ctgα = 3 > 0 i α € (π, 2π) => α € (π, 3π/2), czyli rozpatrujemy funkcje
trygonometryczne w trzeciej ćwiartce.
Stąd mamy założenia: sinα < 0, cosα < 0, tgα > 0
Rozwiąż układ równań:
1. cosα / sinα = 3
2. sin2α + cos2α = 1
Do odpowiedzi weź rozwiązania spełniające założenia.
22 mar 11:56
emi12345678: nie rozumiem tego układu rownan
22 mar 11:59
Bogdan:
A znasz te zależności:
ctgα = cosα / sinα oraz sin2α + cos2α = 1 ?
22 mar 12:06
emi12345678: nie mialam tego na lekcjach..

kompletnie nie wiem o co chodzi..prosze o pomoc:( moze
rozwiazanie a wtedy jakos to zrozumiem.. na jutro to musze miec..:(prosze
22 mar 12:36
Bogdan:
Skoro podajesz zadanie, w którym występuje funkcja trygonometryczna ctgα, to znaczy,
że były na lekcjach przedstawione funkcje trygonometryczne: sinα, cosα, tgα, ctgα.
Przypomnij sobie podstawowe tożsamości trygonometryczne.
Zajrzyj również tu obok, do działu trygonometria.
W tym zadaniu rozwiąż podany układ równań, w którym niewiadome to sinα i cosα.
22 mar 12:45
emi12345678: nie mialam tego na lekcji

gdyz to sa zdania maturalne

na lekcji wogole o takim zad.
nie było wspomniane

gdyby bylo to zrobiłabym to..:(
22 mar 12:51