wielomiany
Ania: Bardzo proszę o jakieś wyjaśnienie i pomoc w rozwiązaniu tego zadania:
Dla jakich a ∈ R wielomian W(x) = (a2 + 3a - 4)x3 + 3x2 - 8x + 5 jest wielomianem
stopnia drugiego?
22 mar 11:21
Bogdan:
Wskazówki:
Wielomian W(x) = ax3 + bx2 + cx + d jest trzeciego stopnia wtedy, gdy a ≠ 0.
Wielomian W(x) = ax3 + bx2 + cx + d jest drugiegio stopnia wtedy, gdy a = 0.
22 mar 11:34
Ania: tak, na to wpadłam, tylko nie mam pomysłu jak to wykorzystać w tym zadaniu...
22 mar 11:48
Bogdan:
A jaki współczynnik znajduje się przy x3?
22 mar 11:49
Ania: rozpisałam to wcześniej, tylko pomyliłam się w obliczeniach dlatego wyszedł mi zły wynik.
teraz znalazłam błąd i jest ok. dzięki

podejrzewam, że jeszcze o pomoc w jakimś
zadaniu poproszę...
22 mar 11:59
Bogdan:
Zauważyłaś więc, że trzeba tu rozwiązać równanie:
a
2 + 3a - 4 = 0
Pozdrawiam
22 mar 12:09
Ania: myślałam nad tym zadaniem ale to co wymyśliłam jest chyba błędne (lub znowu się gdzieś
pomyliłam). proszę o rozwiązanie, to wywnioskuje jak je zrobić, bo siedzę nad tą matmą
już drugą godzinę, a muszę zacząć się w końcu uczyć geografii...

Wielomian W(x) = x
3 - 3x
2 + ax + b w wyniku dzielenia przez dwumian (x-1) daje resztę
12, a przed dwumian (x+1) daje resztę 30. Wyznacz współczynniki a i b tego wielomianu
oraz jego pierwiastki.
22 mar 12:35
Bogdan:
Rozwiąż układ równań:
1. W(1) = 12
2. W(-1) = 30
22 mar 12:52
Ania: rozwiązałam, są poprawne odpowiedzi

... a pierwiastki?
22 mar 13:00
Bogdan:
Podaj postać wielomianu z obliczonymi a, b.
Rozłóż wielomian na czynniki.
22 mar 13:41
Ania: no właśnie problem w tym, że nie bardzo umiem rozkładać wielomian na czynniki
22 mar 21:05
Bogdan:
No to podaj wzór wielomianu, który trzeba rozłożyć na czynniki.
22 mar 22:24