matematykaszkolna.pl
wielomiany Ania: Bardzo proszę o jakieś wyjaśnienie i pomoc w rozwiązaniu tego zadania: Dla jakich a ∈ R wielomian W(x) = (a2 + 3a - 4)x3 + 3x2 - 8x + 5 jest wielomianem stopnia drugiego?
22 mar 11:21
Bogdan: Wskazówki: Wielomian W(x) = ax3 + bx2 + cx + d jest trzeciego stopnia wtedy, gdy a ≠ 0. Wielomian W(x) = ax3 + bx2 + cx + d jest drugiegio stopnia wtedy, gdy a = 0.
22 mar 11:34
Ania: tak, na to wpadłam, tylko nie mam pomysłu jak to wykorzystać w tym zadaniu... emotikonka
22 mar 11:48
Bogdan: A jaki współczynnik znajduje się przy x3?
22 mar 11:49
Ania: rozpisałam to wcześniej, tylko pomyliłam się w obliczeniach dlatego wyszedł mi zły wynik. teraz znalazłam błąd i jest ok. dzięki emotikonka podejrzewam, że jeszcze o pomoc w jakimś zadaniu poproszę... emotikonka
22 mar 11:59
Bogdan: Zauważyłaś więc, że trzeba tu rozwiązać równanie: a2 + 3a - 4 = 0 Pozdrawiam emotikonka
22 mar 12:09
Ania: myślałam nad tym zadaniem ale to co wymyśliłam jest chyba błędne (lub znowu się gdzieś pomyliłam). proszę o rozwiązanie, to wywnioskuje jak je zrobić, bo siedzę nad tą matmą już drugą godzinę, a muszę zacząć się w końcu uczyć geografii... emotikonka Wielomian W(x) = x3 - 3x2 + ax + b w wyniku dzielenia przez dwumian (x-1) daje resztę 12, a przed dwumian (x+1) daje resztę 30. Wyznacz współczynniki a i b tego wielomianu oraz jego pierwiastki.
22 mar 12:35
Bogdan: Rozwiąż układ równań: 1. W(1) = 12 2. W(-1) = 30
22 mar 12:52
Ania: rozwiązałam, są poprawne odpowiedzi emotikonka ... a pierwiastki?
22 mar 13:00
Bogdan: Podaj postać wielomianu z obliczonymi a, b. Rozłóż wielomian na czynniki.
22 mar 13:41
Ania: no właśnie problem w tym, że nie bardzo umiem rozkładać wielomian na czynniki emotikonka
22 mar 21:05
Bogdan: No to podaj wzór wielomianu, który trzeba rozłożyć na czynniki.
22 mar 22:24