Równania i nierówności
SVZ: Rozwiąż równania i nierówności:
1) x6−2x4=0
2)x5−2x3=0
3) lx−3l≤5
7 gru 11:21
Bizon:
3)
−5≤x−3≤5 ... itd−
7 gru 11:24
SVZ: Trzecie należy rozwiązać dwoma metodami?
7 gru 11:24
wik: Trzecie mozna narysowac sobie na osi liczbowej i napisac odp.
zaznacz 3 i 5 w lewo i 5 w prawo od 3 i zaznacz przedzial <−2;8>
7 gru 11:37
wik: w 1) wylacz x4i w 2) wylacz x3 potem zastosuj wzory skroconego mnozenia a2−b2
7 gru 11:39
SVZ: czyli w 2 będzie x2=2 ⇒x=√2 v x=−√2 tak?
7 gru 11:43
wik: i zero w kazdym (x wylaczyles przed nawias)
7 gru 11:44
SVZ: ok, a w tym trzecim, skorzystamy z dwóch metod?
1⇒ x−3≤5
2⇒x−3≤−5
A później rozwiązanie przedstawiamy na osi?
7 gru 11:48
wik: a po co? wybierz taka metode, ktora Ci odpowiada, odpowiedz juz masz
7 gru 11:50
SVZ: przygotowuje się do egzaminu i przerabiam zadania tego typu i fajnie wiedzieć jak rozwiązać
trudniejsze
7 gru 11:53