matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozloz wielomian na czynniki
ALUCHA 098:
witam prosze o pomoc rozloz wielomian na czynniki −4x
4
+5x
3
+12x−15=
7 gru 10:33
Paula:
= −4x
4
+ 12x +5x
3
− 15= −4x(x
3
−3)+5(x
3
−3)= (−4x+5)(x
3
−3)
7 gru 10:41