indukcja matematyczna
Paula: Mógłby mi ktoś wytłumaczyć tak krok po kroku jak się dowodzi nierówności i podzielność wg tej
Zasady IM
1) 3n<n2 +2n−5
2) 9/ 4n+15n+17
Bardzo proszę o pomoc...
7 gru 08:12
7 gru 08:50
Bizon: Rozumiem, że w drugim masz udowonić, że
4
n+15n+17 jest dla każdej liczby naturalnej podzielne przez 9
1. sprawdzasz dla n=1
4
1+15*1+17=4+15+17=36
2. zakładasz, że założenie jest prawdziwe dla k≥1 .... czyli, że
4k+15k+17 jest podzielne przez 9
3. Wykorzystując powyzsze założenie udowadniasz prawdziwość twierdzenia dla k+1
4
k+1+15(k+1)+17=4*4
k+15k+15+17=4
(4k+15k+17)−45k−68+15+17=
4
(4k+15k+17)−45k−36=4
(4k+15k+17)−9(5k−4) ... i wszystko jasne −
7 gru 09:07
Bizon: ... a w pierwszym ... sprawdź znaki −
7 gru 09:13
Paula: 4(4k+15k+17)
−45k−68+15+17
wszystko zrozumiałam oprócz tego co zaznaczyłam na czerwono.. skąd to się bierze
7 gru 10:33
Bizon: 4(4k+15k+17) ... zwijając do takiego nawiasu ... muszę "uzupełnić" aby była tozsamość ...
Wykonaj działanie i sprawdź ...
7 gru 10:53
j: Jak to "uzupełnić"

coś mnożysz przez coś czy jak

napisz mi proszę jak możesz..
7 gru 11:02
Bizon: 4*4k+15k+15+17=4(4k+15k+17)−45k−68+15+17=
7 gru 11:03
j: to 4 mnożysz przez 15k i potem przez 17

i dopisujesz 15+17

?
7 gru 11:06
Bizon: sprawdź tożsamość tego co masz ponad Twoim postem .... co tu można jaśniej

?
7 gru 11:09
j: to np mam takie 6/n
3+5n
no i mam potem to (k+1)
3 +5(k+1)= k
3+3k
2+3k+1+5k+5=(k
3+5k) .. no i co dalej
7 gru 11:21
Paula: = (k
3+5k)+3k
2+8k+6...tak

?
7 gru 11:23
7 gru 12:16
Bizon: nie
7 gru 12:17
Bizon:
(k3+5k)+3k2+3k+6
7 gru 12:19
Bizon: a dalej ... 3(k2+k+2)=3[k(k+1)+2]=
.. teraz włączamy myślenie ... k i (k+1) ... to kolejne liczby jedna parzysta druga nieparzysta
...
ich iloczyn zatem napewno parzysty ... powiekszony o 2 ... też daje parzystą ...
a iloczyn parzystej i 3 .... jest napewno podzielny przez 6
7 gru 12:25
Paula: Dziękuję

bardzo mi pomogłeś
7 gru 14:48