dziedzina funkcji
Tenzen: Wyznacz dziedzinę funkcji i miejsce zerowe:
√(x−2)(x−4)
Proste zadanko, ale nie potrafię sobie z nim poradzić. Wyszlo mi
x2−6x+8≥0
a później z delty x1=2 i x2=4, ale nie wiem co z tym zrobić. Nauczyciel chyba wyznaczał od razu
z równania (x−2)(x−4)≥0, może mi to ktoś wytłumaczyć ?
7 gru 00:39
ZKS:

Postać iloczynowa f. kwadratowej to f(x) = a(x − x
1)(x − x
2) jeżeli Δ ≥ 0 stąd można od razu
odczytać pierwiastki tego równania bez wymnażania.
(x − 2)(x − 4) ≥ 0 i zaznaczasz to co jest nad osią OX
7 gru 01:01