Wyznacz równanie prostej, w której zawarta jest symetralna odcinka
Plebs: Wyznacz równanie prostej, w której zawarta jest symetralna odcinka
o końcach A=(−4,−6) , B=(2,−4) .
Hmm nie wiem czy dobrze zrobiłem i czy o to chodziło?
po przeliczeniu równanie to y=3x+6 ?
bo policzyłem sobie najpierw a i b i podstawiłem pod y=axb i wyszło mi y=−13x+713
po czym zamieniłem to na równanie prostej prostopadłej stą y=3x+6.Nie ukrywam, że mogłem
popełnić błąd w liczeniu i przepraszam za to, że nie wyrażam się językiem matematycznym.
6 gru 23:42
sushi_ gg6397228:
zrób sprawdzenie−−−> zaznacz punkty A, B, narysuj prosta y= 3x+6 i zobacz czy przechodzi
przez srodek odcinka
6 gru 23:45
Plebs: ale w ogóle o to chodziło żeby tak to napisać równanie? bo nie jestem przekonany czy jest to
ok. A sprawdzanie coś topornie mi idzie
6 gru 23:59
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
a = |
| , a nie − |
| więc coś będzie źle |
| | 3 | | 3 | |
7 gru 00:02
Plebs: no to już się pogubiłem. Nie wiem jaki będzie poprawny zapis tego zadania.
7 gru 00:08
Godzio:
Dobrze rozumiesz, ale źle obliczyłeś
7 gru 00:09
Godzio:
| | 1 | |
Współczynnik prostej AB: a = |
| , współczynnik symetralnej: as = −3 |
| | 3 | |
Środek AB: S(−1,−5)
y = a
sx + b
s
−5 = 3 + b
s
b
s = − 8
y = − 3x − 8
7 gru 00:10