Czy moge wyliczyć a w ten sposób, że zrobię takie równanie?:
Sławek: funkcja kwadratowa przyjmuje największa wartość równą 9. Miejscami zerowymi jest 0 i 6.
Wyznacz wzór tej funkcji.
Więc funkcja ma taki wzór:
a(x−p)2 + q
mam q = 9 i mam p = 3, potrzebuję a.
Czy moge wyliczyć a w ten sposób, że zrobię takie równanie?:
0 = a(6−3)2 + 6 ?
Czyli za y podstawiam 0 a za 6 pkt. zerowy czyli 6? ;>
Pozdrawiam!
6 gru 22:51
Sławek: potrafi mi ktoś na to odpowiedzieć?
6 gru 22:56
Bizon:
tylko skąd ta "szóstka" na końcu

?
0=a(6−3)
2+

?
6 gru 23:01
Sławek: przepraszam tam miało być 9. I jeżeli tak zrobię to wyliczę też a?
Głównym sensem mojego pytania było to, czy jest jakaś różnica między tym:
czy za y podstawie 0 i za x podstawie 0 i spróbuję wyliczyc a, a tym gdy pod 0 podstawię 0 a
pod x podstawię 6 i spróbuję wyliczyć a.
6 gru 23:03
Bizon: to sprawdź oba −
6 gru 23:05
Sławek: wychodzi −1, czyli to nie przypadek?

Dziękuje
6 gru 23:05
Bizon: −
6 gru 23:07