całka
Atola: Obliczyć całkę:
bardzo proszę o podpowiedzi chociaz bo próbbuję na różne sposoby i nie wychodzi nic
6 gru 22:50
sushi_ gg6397228:
e−x= t
6 gru 22:54
Atola: a jak dalej sobie poradzić z całką
−16∫sin4(t) dt
6 gru 23:00
sushi_ gg6397228:
jakby byla potega nieparzysta −−> to by łatwo poszlo, dla takich sa odpowiednie wzory na
liczenie
6 gru 23:03
Atola: no właśnie nie wiem jak je zastosować zeby było dobrze

ale potem poszukam i moze coś wyjdzie
dzięki
6 gru 23:04
6 gru 23:06
6 gru 23:08
Atola: ej a możesz mi powiedzieć jak policzyć taką całkę:
6 gru 23:17
Godzio:
| | 1 | | 3 | | 3 | | √3 | | √3 | |
t2 + t + 1 = (t + |
| )2 + |
| = |
| ( |
| t + |
| )2 + 1) |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | |
I teraz masz schemat do arctgx
| 4 | | 2 | | 1 | | 8 | |
| * |
| ∫ |
| du = |
| arctgu + C |
| 3 | | √3 | | u2 + 1 | | 3√3 | |
6 gru 23:19
sushi_ gg6397228:
zwinac do postaci (t+a)2 +b a potem przerobic to na v2+ 1 i odpowiedni arcusik
6 gru 23:20
Atola: dzięki
6 gru 23:26
Atola: mógłby ktoś pliczyć ta całkę do końca zebym wiedziałą czy mi dobry wynik wyszedł

?
−16∫sin
4(t) dt t=e
−x
bardzo proszę
6 gru 23:44
Godzio:
Ja to bym tak zrobił:
| | 1 | |
−16sin4x = −16 * |
| (1 − 2cos2x + cos22x) = |
| | 4 | |
| | 1 | |
−4 * |
| (2 − 4cos2x + 2cos22x − 1 + 1) = −2(3 − 4cos2x + cos4x) = |
| | 2 | |
−6 + 8cos2x − 2cos4x
A całka z tego to
podpasuj u siebie i koniec, skorzystałem ze wzoru podanego przez
sushi i 2cos
2x − 1 =
cos2x
6 gru 23:53
6 gru 23:57
Godzio:
6 gru 23:58