Równanie wielomianowe
Asia: Cześć!
Czy może ktoś pomóc mi w rozwiązaniu tych dwóch równań wielomianowych? Próbowałam już kilka
razy, ale nic nie wychodzi

a) x
4 + 8x
2 − 9 = 0
b) 8x
3 + x
2 − 8x + 1 = 0
6 gru 22:29
Magda : w b) wyznacz x przed nawias x(8x
2+x−7)=0
x=0
obliczasz funkcje kwadratową
przynajmniej tak mi sie wydaje
6 gru 22:33
Asia: No tak, dzięki

A od czego zacząć w przykładzie a)?
6 gru 22:39
aa: podstawienie t=x2
6 gru 22:40
ICSP: t ≥ 0 oczywiście
6 gru 22:42
Asia: Kto by pomyślał, że to takie łatwo

Bardzo dziękuje za szybką pomoc
6 gru 22:48