pochodna funkcji
MARTYNA:): jaka jest pochodna funkcji
−1
−−−− +x
x
wiem ze wzor jest f'g−fg' / g2 ale nie wiem jak to rozwiazac po tym jak podstawie
6 gru 22:16
Godzio:
| (−1)' * x − (−1) * (x)' | |
| + (x)' |
| x2 | |
Pochodna stałej jest równa 0 [ (c)' = 0 ] ⇒ (−1)' = 0, zatem 0 * x = 0
Pochodna x jest równa 1, (x)' = 1
[ ze wzoru: (x
n)' = nx
n − 1, x = x
1, (x
1)' = 1 * x
1 − 1 = 1 * x
0 = 1 * 1 = 1 ]
Czyli mamy:
6 gru 22:20
6 gru 22:21
romanooo: ahh
6 gru 22:22
MARTYNA:): dzieki godzio, wszystko jasne. podstawialam za x' 0 nie wiedizec czemu. zmeczenie materialu
6 gru 22:31