stereometria
olkaaa: 1) Krawedz podstawy graniastoslupa prawidlowego szczesciokatnego ma dlugosc 6 cm a kat miedzy
sciana boczna i plazczyzna podstawy ma 45 stopni. Oblicz objetosc tego ostoslupa.
2)W graniastoslupie prostym podstawa jest rombem ktorego przekatne maja dlugosc 24 cm i 18 cm,
krotsza przekatna graniastoslupajest nachylona do plazczyzny podstawy pod katem 45 stopni .
Oblicz pole powierzchni calkowitej i objetosc tego graniastoslupa.
6 gru 22:14
olkaaa: proszę niech ktoś pomoże.
6 gru 22:14
kasia:

x=3
√3, bo jest wysokością trójkąta równobocznego o krawędzi 6
H=x, bo trójkąt jaki tworzy wysokość ściany bocznej, wysokość trójkąta równobocznego z podstawy
i wysokość ostrosłupa jest prostokątny równoramienny
V=162
6 gru 22:31
olkaaa: mogę jeszcze prosić o pomoc przy 2 ?
6 gru 22:59
kasia: krótsza przekątna graniastosłupa tworzy z krótszą przekątną podstawy i krawędzią graniastosłupa
trójkąt prostokątny równoramienny, więc wysokość graniastosłupa wynosi 18
krawędź podstawy to a
2=12
2+9
2, czyli a=15
| | 1 | |
Pc= |
| *24*18+4*15*18=1296 |
| | 2 | |
6 gru 23:11
olkaaa: a rysunki ?
6 gru 23:13
kasia: na rysunki za późno, może ktoś inny
6 gru 23:14