....
Anna: 1. W trojkacie prostokatnym wysokosc opuszczono na przeciwprostokatna dzieli ja w stosunku 1;4.
Oblicz:
a) stosunek pol trojkatow na ktore wysokosc dzieli ten trojkat
b) stosunek dlugosci przyrostokatnych tego trojkata
2. Ze srodka przyprostakatnej |BC| trojkata ABC poprowadzono odcinek |DE| prostopadly do
przeciwprostokatnej. Oblicz odwod trojkata BDE jesli |BC|=8 , |AC| =6
6 gru 21:14
Anna: Pomoze ktos?
6 gru 21:40
ICSP: pewnie źle bo już spię
b) U{
√102{17}
6 gru 21:46
6 gru 21:46
Anna: Zawsze cos

a to 2 wiesz? ^^
6 gru 22:00
Anna: a wgl jak to wyliczyles ?
6 gru 22:01
ICSP: o tej porze i po takiej dawce logiki to już nic nie wiem xD
6 gru 22:02
Anna: Zawsze mozesz mi pomoc jutro

Bo mam to na czwartek a nie rozumiem tego
6 gru 22:04
ICSP: jutro już myślę że dam radę xD
6 gru 22:06
Anna: Tylko jak tu sie zgadac zeby sie zgrac
6 gru 22:10
ICSP: jak jak tylko wrócę z kolosa to będę i rozwiąże

Tak wiec wieczorkiem powinno już być.
6 gru 22:11
Anna: skoro tak mowisz

Bede czekac
6 gru 22:19
Mila: a) 1:4 trójkąty mają wspólną wysokość, zatem stosunek pól jest równy stosunkowi długości
podstaw.
B) h = 2x, gdzie x − wspólna miara.
Z tw, Pitagorasa przyprostokatne są równe: √5x i 2√5 x.
Czyli stosunek ich wynosi 1: 2
6 gru 22:37
Mila: zad2.
W trójkącie ABC przeciwprostokątna jest równa 10. W trójkącie BCE przeciwprostokątna jest równa
4.
TRójkąty są podobne. stosunek obwodów jestrówny skali podobieństwa, czyli 0,4 .
Obwód BCE =0,4 *(6 + 8 + 10)
6 gru 22:44