PROSZE O POMOC!!
paula: w trapezie prostokątnym długość podstaw SA równe 27 i 18 dłuższe ramie trapezu jest trzy razy
krótsze od sumy jego podstawy oblicz długość przekątnych trapezu
6 gru 21:09
Jolanta:

a=27−18=9
h
2+a
2=c
2
h=
√c2−a2
spróbuj dalej d i e wyliczysz zP{itagorasa
6 gru 21:33
paula: a skąd te liczby się tam biorą

jakbys byla tak mila i cale to rozwiazala z wytlumaczeniem
bylabym wdzieczna ...
6 gru 21:51
Jolanta: liczby masz z tresci zadania ,czego konkretnie nie wiesz ?
6 gru 21:57
Jolanta: oj pomyliłam sie zmęczona jestem
6 gru 21:59
paula: ok tu juz wszystko wiem dziękuje bardzo !
jeżeli by się Pani nudziło to poproszę o pomoc w takich oto zadaniach
1.w kole o środku S poprowadzono cięciwę która nie jest średnicą punkt A dzieli te cięciwę na
dwa odcinki o długościach 11cm i 29cm odcinek SA ma długość 15cm oblicz promień tego koła.
2.w rownolegloboku w ktorym boki maja dlugosc 6cm i 5cm symetralna dluzszego boku przechodzi
przez wierzcholek oblicz dlugosc przekatbych tego rownolegloboku.
3. dlugosc boku rombu jest rowna 8cm a jedna z przekatnych ma 12cm oblicz dluosc drugiej
przkatnej rombu.
bardzo przepraszam ze az tyle tego i zarazem dziękuję za pomoc
6 gru 22:08