Określ położenie okręgów
anmi0: Może ktoś mi sprawdzić?

Określ położenie okręgów
o1: x
2+y
2+6x=0
wychodzi: s(3,0) , r=3
o2: x
2+y
2−10x+9=0
wychodzi: s(5,0) r=4
|s1,s2|=
√4=2
|s1,s2|.... r1+r2
2 < 7
okręgi przecinają się
6 gru 21:01
aa: tak
6 gru 21:07
anmi0: na pewno? bo wiem, że błąd gdzieś jest
6 gru 21:10
aa: liczysz odległość dwóch punktów S
1 i S
2
|S
1S
2|=p{

5−3)
2+(0−0)
2=
√4=2
teraz suma promieni r
1+r
2=3+4=7
i różnica |r
1−r
2|=1
rozłączne gdy |S
1S
2|<|r
1−r
2| nie
itd
6 gru 21:17
ankaa: wiem, znalazłam
błąd we współrzędnej S pierwszego okręgu, zjadłam minusa przy 3 : d
6 gru 21:19
aa: oczywiście przy założeniu że dobrze jest wyznaczony środek i promień
6 gru 21:20
aa: aaaaaaaaaa właśnie
6 gru 21:21
aa: więc są rozłączne zewnętrznie
6 gru 21:22