pochodna
Ania: witam

to znowu ja

Tym razem mam problem z uzyskaniem pochodnej z wyrażenia:
to wszystko jest pod pierwiastkiem
czy mógłby ktos opisać krótko jak to należy rozwiązać, wzory znam ale nie do końca umiem w tym
przykładzie zastosować
bardzo proszę o pomoc.
bedę wdzięczna
6 gru 20:53
aa: pierw to co pod pierwiastkiem
| | 6x | | 6*(1−x2)−6x*(−2x) | |
niech t= |
| więc t'= |
| |
| | 1−x2 | | (1−x2)2 | |
dalej liczysz pochodną pierwiastka
y'=t'*v=...
6 gru 21:12
aa: oczywiście y'=t'*v'=...
6 gru 21:24