Obliczanie przybliżonych wartości wyrażeń za pomocą różniczki funkcji.
...: Czy mógłby ktoś mi napisać jak się to robi krok po kroku?
6 gru 20:28
xXx: f(x
0+Δx) ≈ f(x
0) + f'(x
0)Δx
np obliczmy ln 1.004
x
0=1
Δx=0.004
| | 1 | |
ln(1+0.004) ≈ ln1 + |
| *0.004 = 0.004 |
| | 1 | |
6 gru 23:43
urbi89: 3√30
20 lut 19:40
asdf: 3√30
x
0 = 27
Δx = 3
f(x) =
3√x
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(x) = (3√x)' = (x1/3)' = |
| x−2/3 = |
| * |
| |
| | 3 | | 3 | | 3√x2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(x0) = |
| * |
| = |
| * |
| |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3√x02 | | 3 | | 3√272 | | 3 | | 9 | | 27 | |
f(x
0) = 3
podstaw do wzoru
20 lut 19:51
gracjan: 1,02*sin(π/6+0,03) może wie ktoś jak to zrobić?
29 kwi 20:28